Assalamualaikum & selamat pagi...Baru je settle buat kerja rumah..Pagi ni nak share pasal resepi roti sardin salut telur..Ni resepi mak saya & saya suka sangat makan...Kali terakhir makan sebelum bersalin,sekali makan xcukup 2-3 ku suka jadi makan lebihla heheeeee....
Ini antara bahan-bahannya :
Tepung dalam 3 sudu + air (untuk gam roti je...)
sardin
roti (saya guna roti gardenia sedap sikit)
telur 1 @ 2 biji bergantung kepada banyak mana buat yea...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
cara-caranya :
-tumis sardin dengan bawang,lada...nak letak kentang pun boleh,tak nak letak pun tak mengapa...ikut kesesuaian masing-masing
-kukus roti & selepas dikukus potong bahagian tepi roti..saya kukus supaya roti lembut & mudah dilenyekkan nanti
-selepas itu letakkan sardin yang ditumis tadi ke atas roti & balut...gamkan tepi-tepi roti dengan tepung...baru nampak kemas,isi sardin sedikit je,tak perlu nak banyak-banyak..
beginilah rupanya selepas dibalut...senang aje kan!
-kemudian bolehlah digoreng dengan menyalut roti dengan telur..
-pastikan guna api yang perlahan & minyak sedikit je,sebabnya minyak akan meresap pada roti...
tadaaa....dah siap!bolehla dimakan...
inilah sarapan saya pagi tadi...Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment