Wednesday, 5 November 2014

BAHAYA PEMBERIAN AIR KEPADA BAYI BAWAH 6 BULAN.WAJIB BACA NI !

Assalamualaikum.Salam sayang semua.Tajuk saya ini khusus kepada ibu-ibu yang mempunyai anak kecil yang umurnya 6 bulan ke bawah atau kepada yang bakal menyambut kelahiran bayi boleh dijadikan info yang sangat berguna kepada anda.


Kenapa kita tidak boleh memberi sebarang air kepada bayi yang bawah umur 6 bulan??Ada sebabnya kita tidak boleh memberi air di awal waktu usianya kecuali air zam-zam.


SEBAB-SEBAB TIDAK BOLEH MEMBERI AIR KEPADA BAYI BWAH 6 BULAN

  1. Pemberian air kosong atau cecair lain atau jus buah dan sebagainya boleh meningkatkan risiko kekurangan zat makanan kepada bayi.
  2. Meningkatkan risiko penyakit dan jangkitan.
  3. Air akan bertindak menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu.
  4. Air bertindak sebagai vektor iaitu pembawa kuman sekiranya air tidak bersih.
  5. Pemberian air kosong dapat meningkatkan risiko kegagalan penyusuan akibat kurangnya rangsangan hisapan oleh bayi.
  6. Pemberian air kosong dapat meningkatkan risiko keracunan air berlaku.Bagi bayi yang berumur 5 minggu,air yang terlalu banyak akan mencairkan garam di dalam darah yang mengakibatkan suhu badan rendah,bayi akan menjadi kembung dan boleh mengakibatkan sawan tarik.


Semoga ianya menjadi panduan kepada kita semua dan kita boleh juga mengongsi info ini dengan orang lain.Terima kasih.


Untuk sebarang pertanyaan tentang suplemen Shaklee boleh hubungi saya :

Mama Hana <<0175690765>> sms/call/whatsapp/wechat/telegram 

19 comments:

  1. Thanks for info dear.....memnag sangat berguna bagi say sebab sy ade baby yang masih berumur 4 bulan. Nasib baik baca ni...kalau rak silap bagi air kat baby..padah akhirnya.

    ReplyDelete
  2. Satu maklumat baru yang selama ini kita tidak sedar bahayanya.

    ReplyDelete
  3. Alamak..dulu saya xtahu pun..bermula umur 5 bulan dah stat bagi..mujur tiada apa-apa..bagus info ni..semoga jadi panduan pada ibu-ibu atau bakal ibu agar tidak leka

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak mengapa...lepas ni boleh jadikan panduan kepada kita

      Delete
  4. betul tu...info untuk saya juga..Alhamdulillah anak saya dah 6 bulan bolehla mencuba memberi air dalam 3 sudu kecil selepas makan.

    ReplyDelete
  5. info baru bagi ibu2 yang baru bersalin...
    tq atas info ini..

    ReplyDelete
  6. info yang sangat berguna ni terutama sekali bagi baka-bakal ibu diluar sana.

    ReplyDelete
  7. Info berguna untuk semua.

    ninyfariza82.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Tapi kadang2 saya tengok, nenek2 selalu beri sikit air kat cucu yang baru lahir. Kalau ditegur, takut terasa...

    Jom Baca: Kenapa Mak Kelihatan Muda

    ReplyDelete
  9. info yg sgt berguna utk ibu2 dan bapa2...take note yer..

    jom baca:Cara Nak Susu Badan Meriah

    ReplyDelete
  10. Masih ada lagi ibubapa yg beri baby bwh 6bln minum air. Even anak dah 3..huhuu...


    testimonial hebat omegaguard




    ReplyDelete
  11. Baby cukup hanya diberi susu ibu. Khasiat lengkap. Tapi sesetengah ibu tak dapat peluang utk bf baby sepenuhnya sehingga umur 2 tahun. Ada juga yg campur susu formula. Bagi saya boleh je bagi baby air masak tapi kena makesure dari sumber yang selamat la. Bagi la air dari Get Clean Water Pitcher Shaklee.. insyaAllah selamat bertapis.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes susu ibu memang dah cukup lengkap,penuh khasiat dan protein yang cukup..jarang kena penyakit bila anak bf

      Delete
  12. betul tu.. kalau orang nak cakap ape pun, kita kene yakin dengan stand kita..sayang anak kan..

    TWIN PACK OMEGA GUARD MENJADI REBUTAN

    ReplyDelete
  13. thank 4 info,info yang sgt bermanfaat untuk ibu2 muda

    ReplyDelete
  14. Susu ibu sudah memadai untuk bayi di bawah 6 bulan. Betapa hebatnya ciptaan Allah.

    info air ketuban yang mama perlu tahu


    ReplyDelete